99,6% Pozytywnych komentarzy 1172 komentarzy
Typ z 12 miesięcy
Pozytywne: 1168
Negatywne: 4
Średnia z 1172 ocen sprzedaży:
  • Zgodność z opisem 5
  • Obsługa kupującego 5
  • Wszystko przebiegło pomyślnie. Polecam!

  • SUPER KONTAKT, B. SZYBKA DOSTAWA, SUPER PRODUKT, SUPER SPRZEDAJACY - POLECAM BAAAARDZO

  • Z ogromną przyjemnością wystawiam komentarz POZYTYWNY!!! Wszystko sprawnie, miło i przyjemnie!!! Przesyłka ekspresowa.!!! GORĄCO POLECAM

  • Przesyłka wysłana w błyskawicznym tempie Juz na drugi dzień rano.Polecam w 100%.

  • olejek rycynowy rewelacyjny

Organiczna spermidyna w proszku 200g

  • szt.
  • 70,00 zł
  • Niedostępny

Organiczna spermidyna w proszku
200g

 

Raab Spermidine Powder
Raab Spermidine Powder to czysty, wysokiej jakości proszek z kiełków pszenicy pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych. Charakteryzuje się wysoką i naturalną zawartością spermidyny. Odpowiada to 5 mg na dzienną dawkę (= 10 g).

Do opakowania dołączona jest miarka do optymalnego dawkowania. Cenne zarodki ziaren pszenicy, które stanowią jedynie niewielką część ziarna, są wykorzystywane do produkcji spermidyny w proszku.

Ekstrakcja zarodków jest bardziej złożona, ponieważ najpierw należy je ostrożnie oddzielić od bielma. Zarodki pszenicy są następnie odolejane i drobno mielone. Powoduje to koncentrację naturalnie zawartej spermidyny. Używane zarodki pszenne pochodzą od dostawców z UE.

 

Spermidyna
Spermidyna to tak zwana biogenna poliamina, która występuje w każdej komórce ciała. Zawartość spermidyny w organizmie pochodzi z jednej strony z własnej produkcji organizmu, a z drugiej strony z procesów metabolicznych bakterii w mikrobiomie.

Zawartość spermidyny w organizmie zmniejsza się jednak wraz z wiekiem. Aby temu przeciwdziałać, spermidynę można spożywać za pośrednictwem różnych produktów spożywczych (patrz spermidyna w żywności) i suplementów diety. Ponieważ produkcja spermidyny w organizmie spada wraz z wiekiem, warto dostarczać ją wraz z dietą.

W przeciwieństwie do żywności, która podlega wahaniom ze względu na przygotowanie i przechowywanie, suplementy diety często gwarantują znormalizowaną zawartość.

 

Spermidyna w żywności
Oprócz produkcji ustrojowej, która odpowiada za około 30% zawartości spermidyny w komórkach, spermidyna znajduje się w różnych produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jednak rodzaj przechowywania i przygotowania żywności odgrywają decydującą rolę w zawartości poszczególnych pokarmów.

Kiełki pszenicy mają najwyższą zawartość spermidyny. Poniższa tabela przedstawia 10 pokarmów najbogatszych w spermidynę:

 

Żywność Średnia zawartość spermidyny (mg / kg)
Nasiona pszenicy 354
Cheddar, dojrzewający przez 1 rok 199,5
Grzyby 88,6
Groszek zielony, gotowany 65,2
Groszek zielony, mrożony 46,6
Małże 37,7
Chipsy ziemniaczane 24,8
Brokuły, świeże 33,2
Brokuły, gotowane 27,3
Ciecierzyca 28,8
Kalafior, świeży 28,3
Kalafior, gotowany 26,2

Źródło: Ali et al, Polyamines in foods: development of a food databse, Food & Nutr. Res. (2011) 55, 5572

 

Spermidyna jest tak zwaną poliaminą i jest naturalnie zawarta w kiełkach pszenicy. Raab Organic Spermidine zawiera wyłącznie wysokiej jakości organiczny proszek z kiełków pszenicy z naturalną zawartością spermidyny. Do produkcji proszku wykorzystywane są wyłącznie cenne zarodki ziaren pszenicy, które stanowią jedynie niewielką część dojrzałego ziarna. Zarodki są starannie oddzielane od bielma, a następnie odolejane i drobno mielone.

Opakowanie zawiera 20 porcji.

DE-ÖKO-001 Rolnictwo UE

 

Zalecane użycie: Wymieszać dwie czubate miarki (10 g) w smoothie, shake'u, owsiance lub musli.

Uwaga: Kolor i smak mogą się różnić, ponieważ jest to produkt naturalny, który podlega sezonowym wahaniom. Przechowywać z dala od światła i ciepła, w suchym i szczelnie zamkniętym miejscu. Poziom napełnienia technicznie ograniczony.

 

Skład: Sproszkowane kiełki pszenicy, odolejone* (*z certyfikowanych upraw ekologicznych; pszenica z UE)

 

Wartości odżywcze na 100 g na 10 g*
Energia 1364 kJ/324 kcal 136 kJ/32 kcal
Tłuszcz 1,5 g < 0,5 g
 ‑ w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,5 g < 0,1 g
Węglowodany 34 g 3,4 g
 ‑ w tym cukier 11 g 1,1 g
Błonnik 19 g 1,9 g
Białko 34 g 3,4 g
Sól 0,01 g < 0,01 g

*odpowiada jednej porcji