Masło kakaowe w granulkach 400g 100% naturalne, nierafinowane
- Dodaj recenzję:
- Kod: 10195
-
Dostępność:
Jest
- szt.
- 64,90 zł
Masło Kakaowe 400g
100% naturalne
nierafinowane
- Charakterystyczne zachowanie podczas topnienia: stała konsystencja do 32-35°C, kremowa w wyższych temperaturach
- Masło ma jasnożółty kolor i łagodny, przyjemny aromat kakao
- Spektrum kwasów tłuszczowych charakteryzuje kwas oleinowy, kwas stearynowy i kwas palmitynowy
- Zawiera naturalną witaminę E
Gdzie stosuje się masło kakaowe?
Zastosowanie w przemyśle spożywczym:
- Wykorzystywany jako powłoka do produkcji czekoladek
- Idealny jako składnik czekolady
Zastosowanie w przemyśle kosmetycznym:
- Topi się w temperaturze ciała i pozostawia skórę miękką
- Dobry dla suchej i popękanej skóry, zapobiega podrażnieniom skóry
- Zmniejsza powstawanie zmarszczek wokół oczu
- Preferowany jako składnik kremów przeciwzmarszczkowych, balsamów do ust, balsamów do skóry, balsamów i kremów do ciała
- Jest szczególnie odpowiedni jako środek smarny w mydłach
Zastosowanie w przemyśle leczniczym:
- Wykorzystywany do produkcji czopków
Masło kakaowe pozyskiwane jest z nasion drzewa kakaowego (Theobroma cacaco L.). Drzewo kakaowe należy do rodziny malw (Malvaceae) i może dorastać do 10–15 metrów wysokości. Jego nasiona, znane również jako ziarna kakaowe, mają zawartość tłuszczu około 54%. Pochodzący z tropikalnej Ameryki drzewo kakaowe jest obecnie uprawiane głównie między innymi na Wybrzeżu Kości Słoniowej, Ghanie, Indonezji, Nigerii, Kamerunie i Brazylii.