Masło kakaowe w granulkach 400g 100% naturalne, nierafinowane

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 10195
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 64,90 zł

Masło Kakaowe 400g
100% naturalne
nierafinowane

  • Charakterystyczne zachowanie podczas topnienia: stała konsystencja do 32-35°C, kremowa w wyższych temperaturach
  • Masło ma jasnożółty kolor i łagodny, przyjemny aromat kakao
  • Spektrum kwasów tłuszczowych charakteryzuje kwas oleinowy, kwas stearynowy i kwas palmitynowy
  • Zawiera naturalną witaminę E

 

Gdzie stosuje się masło kakaowe?

Zastosowanie w przemyśle spożywczym:

  • Wykorzystywany jako powłoka do produkcji czekoladek
  • Idealny jako składnik czekolady

Zastosowanie w przemyśle kosmetycznym:

  • Topi się w temperaturze ciała i pozostawia skórę miękką
  • Dobry dla suchej i popękanej skóry, zapobiega podrażnieniom skóry
  • Zmniejsza powstawanie zmarszczek wokół oczu
  • Preferowany jako składnik kremów przeciwzmarszczkowych, balsamów do ust, balsamów do skóry, balsamów i kremów do ciała
  • Jest szczególnie odpowiedni jako środek smarny w mydłach

Zastosowanie w przemyśle leczniczym:

  • Wykorzystywany do produkcji czopków

 

Masło kakaowe pozyskiwane jest z nasion drzewa kakaowego (Theobroma cacaco L.). Drzewo kakaowe należy do rodziny malw (Malvaceae) i może dorastać do 10–15 metrów wysokości. Jego nasiona, znane również jako ziarna kakaowe, mają zawartość tłuszczu około 54%. Pochodzący z tropikalnej Ameryki drzewo kakaowe jest obecnie uprawiane głównie między innymi na Wybrzeżu Kości Słoniowej, Ghanie, Indonezji, Nigerii, Kamerunie i Brazylii.