GREENTEST TESTER ZDROWEJ ŻYWONOŚCI

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 9972
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 649,00 zł

Tester - Greentest pozwala na ocenę zawartości substancji chemicznych w świeżych produktach roślinnych takich jak owoce i warzywa poprzez ocenę zawartości azotanów w badanym produkcie. Za pomocą testera możemy sprawdzić także promieniowanie oraz skład wody.

DLACZEGO BADAMY AZOTANY?

Azotany są składnikiem roślinnych produktów rolnych, które wnikają do roślin w ramach nawożenia. Intensywne nawożenie pozwala na zwiększenie plonów, ale również pogarsza właściwości produktów. Azotany same w sobie są szkodliwe, a ich maksymalne dzienne spożycie jest określone przez WHO. Dodatkowo azotany są wskaźnikiem – praktycznie nie zdarza się aby rolnik intensywnie nawożący swoją uprawę równie intensywnie nie używał pestycydów oraz innych środków chemicznych. Tym samym zwiększona ilość azotanów świadczy o ogólnym przesyceniu danego produktu składnikami chemicznymi .


Jak to działa?

Geentest mierzy stężenie różnych soli w produkcie i na podstawie proporcji w jakich one występują dla danego warzywa/owocu, wylicza zawartość azotanów w jego miąższu.

Greentest sprawdza również zawartość azotanów w mięsie, co pozwala na ustalenie czy nie znalazły się tam w ramach hodowli danego zwierzęcia oraz pozwala ocenić, czy dana partia mięsa nie była nastrzykiwana substancjami konserwującymi.

 

Greentest jest wyposażony w wyświetlacz dotykowy oraz baterię litowo-jonową ładowaną poprzez złącze microUSB. Zestaw zawiera urządzenie, ładowarkę USB, przewód USB-microUSB, pokrowiec, instrukcję oraz kartę gwarancyjną. Urządzenie jak i instrukcja jest w języku POLSKIM. Na urządzenie jest 12 miesięczna gwarancja producenta oraz polskiego importera.

JAK UŻYWAĆ GREENTEST

Greentest używamy poprzez umieszczenie sondy w badanym produkcie, a następnie wciśnięcie przycisku rozpoczynającego test. Greentest w ciągu 3 sekund przeprowadzi test i go zinterpretuje. Oprócz normy dla danego produktu oraz wyniku testu na wyświetlaczu pojawi się kolor odpowiadający wynikowi naszego produktu (zielony-ok, pomarańczowy-poziom powyżej normy, czerwony-bardzo znaczne przekroczenie norm). UWAGA! Pomiar jest prawidłowy dla produktów surowych – nie przetworzonych termicznie, gdyż w trakcie podgrzewania z azotanów powstaje bardzo wiele silnie toksycznych związków tym samym wynik może być zafałszowany, a stężenie azotanów dużo wyższe niż pokazał nam wyświetlacz.