ARGILIN.Plus Arginina/Citrulina i 7 witamin dla układu krążenia 240 kaps

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 10472
  • Producent: Wellnest
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 328,53 zł

ARGILIN.Plus

Arginina/Citrulina i 7 witamin dla układu krążenia

240 kaps

 

Dzięki ARGILIN.Plus wspomagasz swoją witalność

Z natury naczynia krwionośne mają gładkie i elastyczne ściany wewnętrzne, w których krew może swobodnie przepływać. Czynniki ryzyka, takie jak brak ruchu, palenie tytoniu, nieprawidłowe odżywianie, otyłość i stres, powodują, że w ciągu całego życia w ścianach naczyń krwionośnych odkładają się tłuszcze, skrzepy krwi, komórki zapalne i wapń, tworząc tzw. blaszki miażdżycowe.

Te zmiany w ścianach powodują miażdżycę tętnic, czyli zwężenie, usztywnienie i pogrubienie naczyń (stwardnienie tętnic). Wiążą się one z wysokim ciśnieniem krwi i powikłaniami sercowo-naczyniowymi, które mogą obejmować dławicę piersiową (ucisk w klatce piersiowej) i chorobę lokomocyjną, a także zaburzenia erekcji, zawał serca i udar mózgu. 

Oprócz regularnej aktywności fizycznej, niepalenia papierosów, redukcji masy ciała i zrównoważonej diety, przyjmowanie ARGILIN.Plus przeciwdziała tym zmianom naczyniowym, a tym samym sprzyja witalności i dobremu samopoczuciu.

ARGILIN.Plus został opracowany na podstawie wyników badań naukowych i oprócz podwójnej L-argininy i L-cytruliny o działaniu profilaktycznym zawiera siedem centralnych substancji ważnych dla układu krążenia. Dzięki temu ARGILIN.Plus szczególnie nadaje się do wzmocnienia funkcji i struktury naczyń krwionośnych w czysto naturalny, biologiczny sposób.

 

Składniki te sprawiają, że formuła sercowo-naczyniowa jest tak wartościowa

1. L-arginina: niezbędna do życia substancja posłannicza - tlenek azotu (NO) - powstaje automatycznie w naczyniach krwionośnych z półniezbędnego aminokwasu L-argininy. NO rozszerza i rozkurcza naczynia krwionośne, wspomaga regulację ciśnienia krwi w organizmie i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Ponieważ organizm nie może magazynować NO, ukierunkowane dostarczanie L-argininy jest niezwykle ważne w sytuacjach tego wymagających - należą do nich przewlekłe zaburzenia krążenia (choroby układu sercowo-naczyniowego), takie jak miażdżyca tętnic, wysokie ciśnienie krwi czy zaburzenia erekcji.

2. L-cytrulina: aminokwas ten jest przekształcany we krwi w L-argininę z opóźnieniem, co przedłuża jego działanie witalizujące naczynia krwionośne i obniżające ciśnienie krwi z trzech do nawet dwunastu godzin.

3. Witaminy D3 i K2: Te dwie witaminy są bliskimi partnerami w procesie wykorzystywania wapnia. Podczas gdy D3 bierze udział we wchłanianiu wapnia, K2 zapewnia, że wapń dociera do kości i zębów poprzez aktywację pewnych białek i jest w ten sposób wykorzystywany zgodnie z planem. Jeśli w organizmie brakuje K2, wapń nie jest transportowany do miejsca przeznaczenia, lecz odkłada się w naczyniach, co sprzyja rozwojowi miażdżycy.

4. Q10: Koenzym ten pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i układu naczyniowego oraz w utrzymaniu równowagi poziomu cholesterolu. Dla wielu pacjentów z chorobami sercowo-naczyniowymi przyjmowanie Q10 jest szczególnie ważne, ponieważ leki obniżające poziom cholesterolu i beta-blokery mogą zmniejszyć produkcję Q10 nawet o 50%.

5. Resweratrol: wtórna substancja roślinna z grupy polifenoli, występująca głównie w skórce czerwonych winogron i dlatego nazywana jest również aktywnym składnikiem czerwonego wina. Resweratrol ma działanie wazoprotekcyjne, ponieważ zmniejsza utlenianie "złego" cholesterolu LDL i jego magazynowanie w ścianach naczyń krwionośnych. Ponadto resweratrol wspomaga przekształcanie argininy w tlenek azotu.

6. Kurkuma: roślina lecznicza znana wielu osobom jako kurkuma i składnik curry. Kurkuma zawiera kurkuminę i dlatego charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, z których szczególnie korzystają ściany naczyń krwionośnych. Krótko mówiąc: kurkuma ma działanie przeciwmiażdżycowe.

7. Czarny pieprz: Kurkuma nie ma właściwości leczniczych, ponieważ aktywne składniki roślinne nie przechodzą przez barierę jelitową. Sytuacja wygląda inaczej, gdy kurkuma jest zmieszana z czarnym pieprzem, jak to ma miejsce w przypadku curry. Czarny pieprz zwiększa zdolność organizmu do wchłaniania kurkumy aż 20-krotnie!

8. Rozmaryn: Zioło lecznicze, które podobnie jak kurkuma jest naturalnym antybiotykiem zmniejszającym stan zapalny, zwłaszcza w śródbłonku, czyli najbardziej wewnętrznej warstwie ściany naczyniowej. Rozmaryn zapewnia więc ochronę przed miażdżycą.

Jako naturalny prekursor tlenku azotu, L-arginina utrzymuje naczynia krwionośne w stanie gładkości i elastyczności, a tym samym poprawia przepływ krwi i ciśnienie krwi. Dzięki temu L-arginina jest zalecana w przypadku zaburzeń naczyniowych, takich jak miażdżyca tętnic, wysokie ciśnienie krwi, zaburzenia erekcji czy choroba weneryczna. W połączeniu z L-cytruliną czas działania L-argininy może zostać czterokrotnie wydłużony. Tylko takie połączenie zapewnia całodobowe działanie niezbędne do ochrony naczyń krwionośnych.

 

Czym jest arginina?

Arginina jest aminokwasem półniezbędnym. Jest jednym z 20 standardowych aminokwasów białkowych i dlatego uważa się go za "budulec życia". Organizm może sam wytwarzać niewielką ilość argininy, ale w niektórych konstelacjach życiowych zaleca się jej uzupełnianie poprzez pożywienie. Należą do nich coraz starszy wiek i ciąża, a także choroby układu krążenia, takie jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Pierwszorzędnym źródłem argininy są orzechy włoskie i ziemne, dynia i orzeszki piniowe, surowy łosoś i tuńczyk, kurczak i wieprzowina, a także jaja i groch. Arginina jest najważniejszym substratem do tworzenia tlenku azotu (NO). W medycynie NO zyskał sławę jako główny regulator układu sercowo-naczyniowego, ponieważ sprzyja przepływowi krwi i zdrowym naczyniom krwionośnym.

 

Dlaczego arginina? Komu jest potrzebna?

Aminokwas arginina jest podstawowym składnikiem budulcowym życia i pełni w organizmie bardzo zróżnicowane funkcje. Szczególne korzyści z jej przyjmowania odnoszą pacjenci z chorobami układu krążenia, ponieważ arginina jest najważniejszym substratem do tworzenia tlenku azotu (NO). Substancja ta jest wytwarzana przez własny enzym organizmu - śródbłonkową syntazę NO (eNOS) w śródbłonku. Śródbłonek to jednowarstwowa warstwa komórek wyściełająca wnętrze naczyń krwionośnych.

NO jest uważany za centralny czynnik warunkujący funkcjonowanie i ochronę naczyń krwionośnych. Dlatego też lekarze nazywają NO "głównym regulatorem układu sercowo-naczyniowego": NO utrzymuje szerokie, gładkie i elastyczne naczynia krwionośne oraz hamuje zlepianie się płytek krwi. W ten sposób NO poprawia przepływ krwi, zaopatrzenie w tlen i składniki odżywcze, mikrokrążenie oraz regulację ciśnienia krwi w organizmie. Ponadto NO dezaktywuje białe krwinki i ogranicza powstawanie toksycznych produktów cholesterolu. W ten sposób NO przeciwdziała tworzeniu się zapalnych złogów naczyniowych (blaszek miażdżycowych). Mogą one prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu.

Innymi słowy, NO w naturalny sposób zapobiega wszystkim objawom, które są leczone za pomocą różnych leków mających skutki uboczne: Leki przeciwnadciśnieniowe, leki obniżające poziom cholesterolu i leki rozrzedzające krew. Z tego powodu arginina jest zalecana zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu takich schorzeń, jak dusznica bolesna, miażdżyca ("zwapnienie naczyń"), nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2 w połączeniu z otyłością lub zespołem stopy cukrzycowej (DFS), zaburzenia erekcji, choroba wieńcowa i choroba lokomocyjna.

 

Jak przyjmować argininę?

Arginina jest najważniejszym substratem do tworzenia tlenku azotu (NO). Ponieważ organizm nie może magazynować substancji posłańca, a w procesie tworzenia azotu ważne są inne składniki odżywcze, podczas przyjmowania preparatu należy wziąć pod uwagę następujące kwestie.

Po pierwsze: klinicznie istotna ilość argininy dla zdrowia naczyń krwionośnych wynosi 5 g dziennie. Jednak działanie rozszerzające naczynia krwionośne, regulujące przepływ krwi i ciśnienie krwi argininy wyczerpuje się po trzech godzinach. Bez względu na pobraną kwotę! Dlatego arginina powinna być zawsze łączona z aminokwasem cytruliną: Cytrulina jest przekształcana we krwi w argininę z opóźnieniem, co czterokrotnie wydłuża czas jej działania.

Oznacza to, że aby uzyskać całodobową ochronę naczyń krwionośnych za pomocą monopreparatu argininy, należałoby przyjmować go 8 razy dziennie w odstępach trzygodzinnych. Nie jest to praktyczne. Jednak w przypadku produktu zawierającego argininę/cytrulinę możliwe jest zapewnienie wygodnej 24-godzinnej podaży. Wystarczy przyjmować 2,5 g mieszanki aktywnej rano i wieczorem.

Aby uzyskać pełny efekt działania argininy i cytruliny, należy spożywać inne substancje ważne dla układu sercowo-naczyniowego, takie jak kurkuma, Q10 lub resweratrol, ponieważ one również biorą udział w tworzeniu NO.

 

Gwarancja jakości


Bezpośrednio od producenta

Wyprodukowano w Niemczech

Produkt wegański

Bez konserwantów

Bez polepszaczy smaku

100% naturalne składniki

 

 

Zawartość

240 kapsułek wegańskich ARGILIN.Plus: 415 mg L-argininy i 210 mg L-cytruliny.

 

Skład

1 kapsułka zawiera 415 mg L-argininy, 210 mg L-cytruliny, 20 mg ekstraktu z Polygonum cuspidatum (95% resweratrolu), 15 mg kurkumy (95% kurkuminy), 15 mg Q10 (z fermentacji organicznej), 5 mg ekstraktu z rozmarynu (2% kwasu rozmarynowego), 0,5 mg ekstraktu z czarnego pieprzu (95% piperyny), 6,25 µg witaminy K2 (MK-7), 125 I. E. witamina D3 | celuloza (otoczka kapsułki, HPMC), błonnik ryżowy i ekstrakt z ryżu (środek rozdzielający).

 

Zastosowanie

Klinicznie odpowiednia ilość argininy dla zdrowia naczyń krwionośnych wynosi 5 g dziennie. Jedna kapsułka leku ARGILIN.Plus zawiera 625 mg substancji czynnej. O ile lekarz nie zaleci inaczej, zaleca się przyjmowanie 4 kapsułek ARGILIN.Plus rano i 4 wieczorem: w ten sposób dwa razy dziennie dostarcza się organizmowi 2,5 grama substancji czynnej. Organizm może z niej korzystać równomiernie przez cały dzień. Gwarantowana jest optymalna dzienna podaż L-argininy. Aby osiągnąć najlepsze rezultaty, ARGILIN.Plus należy spożywać regularnie i przez długi okres czasu.

 

Suplementy diety nie zastępują zrównoważonej i zróżnicowanej diety ani zdrowego stylu życia. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. W okresie ciąży i karmienia piersią stosować wyłącznie w porozumieniu z lekarzem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła. Po użyciu należy oddać pusty pojemnik do systemu recyklingu.

Składniki odżywcze na dawkę dzienną (8 kapsułek) na 100 g
Białko 4,29 g 85,7 g
Tłuszcz 0,002 g 2,2 g
-w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,01 g 1 g
Węglowodany 0,03 g 3,3 g
-w tym cukier 0,007 g 0,7 g
Energia 2791/657
Składniki odżywcze na dawkę dzienną (8 kapsułek) NRV* na 100 g
Witamina D3 1.000 IE 500 % 25 µg
Witamina K2 50 µg 67 % 4 mg

* Procent wartości referencyjnych składników odżywczych zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011

Składniki odżywcze ARGILIN.Plus na kapsułkę
L-Arginin Base 415 mg
L-Citrullin 210 mg
Ekstrakt z Polygonum cuspidatum (95 % resweratrolu) 20 mg
Kurkuma (95 % kurkumina) 15 mg
Q10 (z fermentacji organicznej) 15 mg
Ekstrakt z rozmarynu (2 % kwasu rozmarynowego) 5 mg
Ekstrakt z czarnego pieprzu (95 % piperyny) 0,5 mg
Witamina K2 (MK-7) 6,25 µg
Witamina D3 125 IE