Kategorie

Metody Płatności

System płatności w naszym sklepie wybierasz sam.



Masło kakaowe BIO

  • Kod: 6576
  • Dostępność: Jest Jest
  • Cena: 7,73 zł
    • waga
    szt.
  • Poleć produkt

Masło kakaowe BIO



 

Masło kakaowe (olej kakaowy- Oleum Cacao, Oleum Theobromatis, Butyrum Cacao) to jadalny, stały tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego ( Theobroma cacao ). Owoce kakaowca dojrzewają około 5 miesięcy. Do uzyskania masła kakaowego oczyszczone ziarna poddaje się fermentacji, suszeniu, prażeniu, mieleniu na miazgę kakaową a następnie wyciskaniu. Wytłoczyny (tzw. kuch kakaowy) wykorzystywane są do produkcji kakao. Masło kakaowe stanowi około 50% suchej masy nasion.

Masło kakaowe jest jednym z bardziej stabilnych tłuszczów, zawiera naturalne przeciwutleniacze zapobiegające jełczeniu (umożliwiające przechowywanie masła kakaowego bez dodatku konserwantów nawet przez okres pięciu lat). Temperatura topnienia masła jest zbliżona do temperatury ludzkiego ciała i wynosi 33-35 stopni Celsjusza, dlatego po zetknięciu ze skórą przechodzi ono w stan ciekły.


Skład masła kakaowego:

- wolne kwasy tłuszczowe ( kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy)
- glicerydy wyższych kwasów tłuszczowych
- sterole roślinne
- tokoferole
- witaminy i minerały


Właściwości:

Masło kakaowe jest bardzo skutecznym emolientem (tzn. wykazuje działanie natłuszczające, nawilżające oraz ochraniające). Nadaje skórze połysk i gładkość. Witaminy i minerały (potas, magnez, wapno i żelazo) odżywiają i regenerują skórę, a zawartości kwasu oleinowego pomaga w zredukowaniu rozstępów oraz rozjaśnieniu blizn. Przyspiesza procesy gojenia się uszkodzeń i oparzeń. Masło zawiera naturalne antyutleniacze neutralizujące działanie wolnych rodników niszczących skórę. Może być stosowane do opalania- pozwala osiągnąć ładny, zdrowy koloryt cery. Ma właściwości odmładzające i chroni skórę przed powstawaniem zmarszczek. W preparatach kosmetycznych często stosowane jest w połączeniu z lanoliną, która ułatwia przenikanie tego tłuszczu w głąb skóry. Jest biozgodne ze skórą człowieka- składniki w nim zawarte są przez skórę tolerowane i łatwo wchłaniane, nie powodując alergii kontaktowej.